SHARE
Seriesäsongens första hemmamatch för Umeå FC slutade med en skön och till sist rättvis 3-1-seger mot stockholmslaget Enskede IK. – Men det var lite frustrerande i första, konstaterade Mikael Wikström som svarade för ett avgörande inhopp i akt II.
Enskede IK kom till match stärkta av premiärsegern mot BK Forward och med rutinerade och allsvenskt erfarna Andreas Dahl som fältherre på det centrala mittfältet.
Redan i den femte minuten kom också ledningsmålet för gästerna då Aymann Ahmed rann igenom från vänsterkanten. Snacka om kalldusch för Umeå FC.
Första rundan gick därefter också klart till gästerna som var det spelförande laget medan Umeå FC hade svårt att komma igång.
– Men så är det ofta i början av en serie, det tar ett tag innan det har satt sig, sa Mikael Wikström alias ”Mike” som då satt placerad på Umeå FC:s avbytarbänk.
Hemmaunderläge med ett mål, 0-1, var siffrorna på anslagstavlan i halvtidsvilan och det var inte direkt missvisande efter att hemmaspelarna saknat den där riktiga skärpan i de avgörande momenten.Antalet passningar som slogs borta var många, men det blev bättre, mycket bättre…
Redan från start i andra halvleken tog hemmaspelarna hand om kommandot och spelade sig till ett markant spelövertag utan att inledningsvis skapa de där riktigt farliga chanserna.
Efter dryga kvarten fick ”Mike” Wikström lämna bänken för ett inhopp.
– Då har man ingen annan tanke än att komma in och bidra med energi.
Något han gjorde och inte bara det.
”Mike” hade inte varit inne på planen speciellt många minuter då han revs ner i motståndarnas straffområde med utdömd straff som följd.
– Jag minns inte vem som slog inlägget, men såg att det skulle gå över deras kille som vände om och rev ner mig, den var ju solklar, tyckte ”Mike”.
Solklar var också säkerheten i Simon Mårtensson förvaltande av nämnda stramare fram till resultatet 1-1 och när vi började närma oss slutskedet av matchen så blev det mer av duon Wikström & Mårtensson.
En snygg Wikströmpassning i djupled såg Mårtensson komma helt busren från mitten på Enskedes planhalva.
– Men min passning var i ärlighetens namn inte perfekt, det var Simons första touch som var bra.
Simon sköt förvisso först bollen rakt på Enskedes keeper, men skickade sen säkert in returen på det egna skottet fram till 2-1-ledning då vi skrev minut 86.
Gästerna försökte med en sista kraftansträngning i jakten på en pinne, kom också in i Umeå FC:s straffområde några gånger utan att direkt hota och istället kunde Leo Englund göra 3-1 för UFC på tilläggstid.
Tre välsmakande poäng i hemmapremiären i vilket, som sagt, ”Mike” Wikström hade en direkt avgörande roll.
– Roligt, främst med segern men också med mitt inhopp, kommenterade Wikström.
UFC kan glömma insatsen i första halvleken, men ska definitivt ta med sig resterande speltid som lovar en hel del.
Umeå FC – Enskede IK 3-1 (0-1)
Målen: 0-1 (6) Aymann Ahmed, 1-1 (65) Simon Mårtensson (straff), 2-1 (86) Simon Mårtensson (Mikael Wikström), 3-1 (90+3) Leo Englund (Simon Mårtensson)
Varningar: Umeå FC; – Enskede IK: Aymann Ahmed och Daniel Catenacci
Publik: 429
Så spelade Umeå FC:
Pilip Vaitsiakhovich
Isaac Freitas da Silva, Modou Lamin Sillah, Dillan Ismail, Felix Adjei
Axel Fällman (ut 58), Erik Lundström (ut 73), Jens Sjöström, Fredrik Wennebro (90)
Simon Mårtensson, Leo Englund
Ersättare: Felix Forsgren, Eric Rönnholm, Jens Stigedahl (90), Ante Petrovic, Oscar Sandström (in 73), Måns Sundström, Mikael Wikström (in 58)